Voorgeschiedenis
Het Open Folkcamp is geinspireert op jarenlange ervaring met de folkcamps op kasteel Eerde in Ommen. Eerde heeft in meer dan 30 jaar zijn eigen bestaansrecht en het Open Folkcamp is dan ook niet bedoeld als een 2e Eerde. En op het gevaar af om kritisch over Eerde te klinken: Open Folkcamp heet zo omdat we niet alle regels (en regelzucht) zoals op Eerde willen. Daar staat tegenover dat je in het Open Folkcamp meer eigen initiatief moet tonen om een leuke week te hebben. Er is geen staf die de hele week voorstellingen verzorgt en alles tot in de puntjes regelt.
Na alle ervaringen met folkcamps/-festivals in binnen- en buitenland zijn we het afgelopen jaar op het idee gekomen om een nieuw Nederlands folklore evenement te gaan organiseren. Veel ideeën en vormen zijn in de gesprekken de revue gepasseerd. In alle ideeën kwamen steeds terug: diversiteit en vrijheid, ruimte voor deelnemers en spontaniteit, leren en fouten maken, openheid en avontuur.
Wat is het Open Folkcamp
Gewoon doen waar je zin in hebt! Samen muziek maken, mensen die spontaan gaan dansen. Knutselklubjes in de partytent. Toneelspelen onder een boom. Een (fiets-)puzzeltocht in de omgeving uitzetten. Dromen bij het kampvuur. Dichten in de vroege ochtend. Luieren in de zon. Initiatieven nemen en samenwerken. De een kan goed dansles geven, een ander is goed in regelen. Uiteraard gaan we proberen e.e.a. samen te brengen en te coördineren: een activiteitentent regelen, gebouwtjes huren en workshops inplannen (programma maken). Weinig staat vast en veel is afhankelijk van jouw ondernemingszin.
Open staat voor veel mogelijkheden:
- Open refereert aan een beweging in de wereld die de vruchten van creativiteit vrij wil delen in plaats van economisch exploiteren (zie de Open Source Licentie voor artistieke werken: Creative Commons).
- Open: Je kunt komen en gaan wanneer je wilt (maar als je komt nodigen we je uit om tot het einde te blijven).
- Open: Je bent vrij om initiatieven te ontplooien en anderen te inspireren om met jou mee te doen (of om te komen kijken).
- Open: Het verleden ligt vast, de toekomst daarentegen ligt open aan je voeten. Grijp je kans.
- Open: Er is geen bestuur dat verantwoordelijkheden naar zich toe trekt en dat je aan kunt spreken op het welslagen van jouw folkcamp.
- Open je hart en deel het met elkaar. Maak de wereld rijker en stort je in het avontuur.
Organisatie vorm
Nederland is kampioen in over-organiseren: regeltjes, gedragscodes, wormen en naarden. Uiteindelijk slaat alles dood en lopen we met zijn allen in het gareel, zonder veel gevoel. Regeltjes worden een excuus om niet te voelen en te uiten wat er aan de hand is, hoe het met je gaat. Terwijl dat toch is waar het in het leven echt om gaat: "hoe gaat het met jou en mij?".
Alles wat wij nodig hebben is een plek waar mensen samen komen met het doel om muziek te maken, te dansen en te feesten. En natuurlijk is daar een vorm van leiderschap/bestuur voor nodig. Maar dat kan ook faciliterend leiderschap zijn, dat voornamelijk ruimte (en zachte aansporing) biedt aan anderen om hun ding te doen.
Een klein beetje onzekerheid schept ruimte voor nieuwe ideeën, nieuwe manieren om iets aan te pakken en dat voelt af en toe ook een klein beetje onbehaaglijk. Een kleine prijs ...